FrezenPolijstenProfilerenLassenWarm vormenDraaienBuigenLijmenKanten3D printenLasersnijdenStansen HomeContact
Verlijmen van kunststoffen Verlijmen van kunststoffen

Verlijmen van kunststoffen

Niet alle kunststoffen kunnen probleemloos worden verlijmd. Twee van de drie belangrijkste basissoorten polyethyleen (PE) en polypropeen (PP) hebben verlijmingsbeperkingen en worden hoofdzakelijk gelast. De derde �basiskunststof� is PVC en deze breed in de industrie toegepaste kunststof kan zowel uitstekend worden verlijmd als gelast. Ook de transparante kunststoffen zoals PMMA, PC en de �high performance� kunststoffen zijn op een enkele uitzondering na prima te verlijmen, hetgeen weer niet geldt voor de fluorhoudende kunststofsoorten.

ACRYLAAT (PMMA) VERLIJMEN

Verlijmingen worden bij Vink Techniek met veel ambachtelijke ervaring uitgevoerd. Dat geldt zeker voor het verlijmen van acrylaat (PMMA). Bij deze glasheldere kunststof worden meestal hoge kwaliteitseisen aan de lijmverbinding gesteld omdat acrylaat veelal voor zichttoepassingen wordt gebruikt. Het maken van niet zichtbare lijmverbindingen is inmiddels een echte Vink Techniek specialiteit en is terug te zien in tal van exclusieve displays, kunst objecten, museale afschermkappen en speciale shopfittings. In veel gevallen worden de verlijmingen van deze acrylaat producten, ook bij grote series, onder UV licht gedroogd, waardoor de lijmnaden optisch zuiver blijven, sneller drogen en minder spanning in het materiaal brengen.

UNIEKE TECHNIEK: HET VOLVLAK VERLIJMEN VAN ACRYLAAT (PMMA)

Oefening baart kunst. Deze uitdrukking is zeker van toepassing op het volvlak verlijmen van acrylaat (PMMA) platen. Medewerkers van de Vink Techniek verlijmafdeling kunnen glasheldere plaatoppervlakken tot maar liefst een vierkante meter; onzichtbaar en volvlak aan elkaar verlijmen. Met name voor het cre�ren van diepte worden vaak heldere of gekleurde platen en spiegelplaten verlijmt. Deze unieke techniek is gebaseerd op jarenlange ervaring op het gebied van het verlijmen van acrylaat.

HET VERLIJMEN EN KOUD ZETTEN VAN VITRINE KAPPEN EN MACHINE BESCHERMKAPPEN

Het verschil in vorm- en verbindingstechniek is goed zichtbaar tussen vitrine kappen uit acrylaat en industri�le beschermkappen voor machines uit polycarbonaat. Beide �kapsoorten� behoren tot de dagelijkse Vink Techniek maatwerk productie. De toegepaste lijmtechnieken en de kunststofkeuzes zijn puur functioneel. Polycarbonaat is doorzichtig en slagvast en bovendien koud te zetten, dus prima toepasbaar voor machine beschermkappen; acrylaat (PMMA) is glashelder en fraai, onzichtbaar te verlijmen en daardoor bij uitstek geschikt voor vitrine kappen.

HET VERLIJMEN VAN PVC

Er wordt naast polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) ook veel PVC voor met name industri�le producten toegepast. Deze kunststof is voortreffelijk verlijmbaar.