FrezenPolijstenProfilerenLassenWarm vormenDraaienBuigenLijmenKanten3D printenLasersnijdenStansen HomeContact
Warm vervormen van kunststoffen

Warm vervormen van kunststoffen

Thermoplastische plaatmaterialen kunnen bij Vink Techniek tot een afmeting van maar liefst 6 m2 twee dimensionaal thermisch worden vervormd. Dit warm- of thermisch vormen van kunststoffen wordt met behulp van een vormmal in een oven uitgevoerd. Het procedé is even simpel als doeltreffend. Wanneer het kunststof plaatmateriaal door warmte in de oven plastisch is geworden vormt het zich naar de mal. Nadat de plaat is afgekoeld heeft het materiaal de gewenste vorm aangenomen.

HET VORMEN VAN GROTE MATEN

De thermovorm afdeling van Vink Techniek heeft meerdere ovens ter beschikking. Door die verscheidenheid in ovenmaatvoeringen kan het zowel qua capaciteit als volume een breed spectrum aan thermo-vorm opdrachten snel en efficiënt uitvoeren. Bovendien beschikt deze afdeling over een groot aantal vormmallen die in eigen huis werden vervaardigd. Deze mallen worden klantspecifiek gemaakt.

WARM VORMEN

Voor het optimaal thermovormen van glashelder acrylaat (PMMA) en polycarbonaat (PC) platen heeft Vink Techniek een stofarme ruimte met gefaseerde overdruk ingericht. In deze speciale ruimte worden de voor- en nabewerking van de platen ter hand genomen. Met name bij de voor- en nabewerking van glasheldere materialen is dat van groot kwalitatief belang.

VACUUM- OF 3D VORMEN

Een stap verder dan het 2 dimensionaal warm vervormen van kunststof platen is het vacuümvormen of 3d vormen. Bij deze bewerking wordt de kunststofplaat tot plasticiteit verwarmd om vervolgens door middel van luchtdruk of onderdruk over een mal te worden getrokken. Na afkoeling heeft de plaat de malvorm aangenomen en is het product, op de afwerking na, in feite klaar. Vacuümvormproducten kennen een breed toepassinggebied variërend van technisch functioneel tot in kleur of transparante kunststof gevormde zichtproducten. Vraag Vink Techniek naar de vacuümvorm mogelijkheden.

TOPLAAG COATEN

Ook het coaten van een krasvaste toplaag op glashelder plaatmateriaal (PMMA en PC) behoort tot de mogelijkheden. Met name voor een slagvaste en kraswerende beglazing van ‘heavy duty’ voertuigen zoals bijvoorbeeld bosbouwmachines, bouwmachines, kranen of ME voertuigen.

TEMPEREN VAN KUNSTSTOF PLATEN EN PRODUCTEN

Om de fysieke spanning in kunststof platen en - bewerkte delen te ontlaten en daardoor verspanende bewerkingen probleemloos te kunnen uitvoeren, worden sommige kunststof platen, zoals acrylaat (PMMA) vóór bewerking, tussentijds of nadat ze zijn bewerkt in een oven getemperd. Afhankelijk van kunststofsoort en materiaaldikte neemt het getrapt verwarmen en afkoelen het teveel aan spanning uit het materiaal weg. Het temperen is uiteraard alleen nodig wanneer de platen of bewerkte producten worden ingezet bij spanningsgevoelige toepassingen of bewerkingen.