FrezenPolijstenProfilerenLassenWarm vormenDraaienBuigenLijmenKanten3D printenLasersnijdenStansen HomeContact
Buigen van kunststoffen

Buigen van kunststoffen

Vrijwel alle thermoplastische kunststoffen kunnen met behulp van warmte worden vervormd of gebogen. Voor het buigen van bijvoorbeeld kunststof platen zijn een aantal methodes ontwikkeld. Afhankelijk van het plaatoppervlak en de gewenste radius of buighoek wordt het warm buigen uitgevoerd met; buigbanken, stralingsbalken of ovens.

BUIGBANK

Het warm buigen met behulp van een buigbank biedt, uiteraard afhankelijk van de grootte van de buigbank, de mogelijkheid om grote platen met meerdere vouwlijnen in één cyclus te bewerken. De plaat wordt daarbij op de bank gelegd en per vouwlijn kan de temperatuur worden ingesteld. Het kunststof materiaal wordt daarna traploos verwarmd tot de gewenste plasticiteit is bereikt, waarna de vouwlijnen in exact de gewenste hoek kunnen worden gebogen. De thermovorm afdeling van Vink Techniek beschikt over een buigbank waarop platen met een breedte van 3000 mm op maximaal 4 individueel op temperatuur in te stellen vouwlocaties kunnen worden gebogen.

STRALINGSBALKEN

Voor kleinere plaatafmetingen met minder vouwlijnen werkt Vink Techniek met diverse stralingsbalken. Deze apparaten zijn qua vermogen afgifte instelbaar, zodat ook het buigen van dikkere kunststofplaten kan worden uitgevoerd. Uiteraard zijn alle hoeken mogelijk.

GROTE BUIGRADIUS IN DE OVEN

Voor het buigen van plaatmateriaal in een grote radius is de thermovorm oven met een maximaal oppervlak van 6 m2 het aangewezen buiginstrument. Met name voor het maken van glasheldere overkappingen tot halfronde uitvoeringen. Ook hiervoor heeft Vink Techniek mallen in een breed scala van verschillende radiussen. Uiteraard kan elke mal op klantspecifiek formaat worden gemaakt.